Dieta wegańska budzi wiele wątpliwości, zwłaszcza w przypadku dzieci. Rodzice zastanawiają się, czy ich pociechy, których menu jest pozbawione produktów odzwierzęcych, będą rozwijały się tak samo dobrze jak koledzy z klasy i podwórka. Często szukają odpowiedzi na pytania dotyczące wpływu weganizmu na predyspozycje sportowe u najmłodszych. Specjaliści uspokajają: dobrze zbilansowana dieta wegańska nie stanowi ryzyka dla młodych sportowców. Należy jednak przestrzegać kilku reguł.
Dieta wegańska u dziecka
Wiele kontrowersji w odniesieniu do diety wegańskiej u dzieci budzi pokrycie zapotrzebowania organizmu na białko. Niepotrzebnie! Rośliny strączkowe są ich bogatym źródłem – standardowe spożycie fasoli, bobu czy też ciecierzycy zapewnia pokrycie potrzeb organizmu. Co ciekawe, według dietetycznych zaleceń ponad połowę (45-65%) zapotrzebowania energetycznego powinny pokrywać węglowodany. Zawarte w nich cukry skutecznie dodają niezbędnej do treningu energii. Właśnie dlatego przed przystąpieniem do wysiłku fizycznego zaleca się spożycie owoców, bowiem są one doskonałym źródłem cukrów prostych. Do pokrycia zapotrzebowania kalorycznego równie istotne jest spożywanie tłuszczów. W przeliczeniu na 1 g tłuszczów przypada aż 9 kcal, podczas gdy w 1 g białek i węglowodanów znajdują się tylko 4 kcal. Awokado oraz orzechy i ich przetwory, takie jak uwielbiane przez dzieci masło orzechowe – to wszystko są źródła zdrowych tłuszczów.
Ryzyko niedoborów
Odpowiednio zbilansowana dieta wegańska dla dziecka powinna obfitować między innymi w rośliny strączkowe. Są one nie tylko podstawowym źródłem białka, ale zapewniają też stały dopływ witamin z grup B oraz żelaza. Niestety, część witamin nie występuje w produktach roślinnych w wystarczającej ilości – przykładem jest witamina B12, która w odpowiada za prawidłowy rozwój czerwonych krwinek. Podobnie jest w przypadku witaminy D – organizm wytwarza ją samodzielnie pod wpływem działania promieni słonecznych, jednak te nie docierają w odpowiednio wysokiej dawce do szerokości geograficznej, na której leży Polska. Zaleca się więc suplementację obu tych witamin. Dodatkowo, uprawiając sport należy zadbać o wydolność organizmu. Ma na nią wpływ poziom hemoglobiny we krwi, więc aby utrzymać go na odpowiednim poziomie powinno się spożywać posiłki obfite w żelazo. Jego źródłem na diecie wegańskiej mogą być szpinak i jarmuż, warzywa strączkowe oraz pestki dyni.
Warto kontrolować stan zdrowia dziecka
Prawidłowo prowadzona dieta wegańska nie powinna mieć negatywnego wpływu na predyspozycje sportowe dziecka. Naukowcy udowodnili, że nie zachodzą różnice we wzroście, masie i sile między wegańskimi dziećmi a tymi, które spożywają produkty odzwierzęce. Kluczowe dla prawidłowego wzrostu małego sportowca-weganina są rozsądek i kontrola. Rodzice powinni pamiętać o regularnym sprawdzaniu stanu zdrowia dziecka. Dobrym pomysłem jest konsultowanie wyborów żywieniowych z trenerem, lekarzem oraz dietetykiem. Taka współpraca pozwoli na jak najefektywniejsze wykorzystanie predyspozycji sportowych dziecka.
Liczne badania pokazują, że weganizm niesie za sobą wiele korzyści: obniża ryzyko cukrzycy, chorób układu krążenia oraz nowotworów. Dieta wegańska u dziecka przy odpowiednim nadzorze ze strony rodziców nie jest bardziej ryzykowna niż inne sposoby żywienia, nawet przy intensywnych treningach. Warto jednak pamiętać o możliwych niedoborach, by szybko zareagować, jeśli takowe się pojawią. Sposób odżywiania oparty na eliminowaniu pewnych produktów kształtuje też siłę woli, która jest jednym z niezbędnych czynników do osiągnięcia sportowego sukcesu.